понеділок, 29 грудня 2014 р.

Топ-10 халуп, які роблять свої міста неповторними

Вкрай суб'єктивний список, виключно з числа тих, які доводилось видіти на власні очі.

Створений він як відповідь тим, хто пропонує зносити всі старі будинки, які, на їх думку, або занадто маленькі, або занадто простенькі.

Однак, якщо їх зберегти, вони в майбутньому можуть мати значну цінність, що і доводять численні приклади.

1. Stiklu gatve, Vilnius, Lietuva. Одна з найколоритніших вулиць Вільнюса. І, мабуть, моя улюблена. Складається виключно з двоповерхових халабуд різного часу, переважно перебудовані із середньовічних будинків. Більшість з них -- абсолютно "дубові", прості і без будь-якого декору.  Вдалині -- вільнюський домініканський костел.

2. Poznan, Polska. Domky hutnicze на площі Ринок -- один із символів міста. Як це дуже часто було, перії (бічні сторони) ринкової площі були найпрестижнішим місцем для проживання і складалися із найвишуканіших в місті кам'яниць (Львів тут теж не виняток), але середринкові квартали (Львівський втрачений в 19-му століття після падіння старої ратуші) здебільшого були не такі буржуйські і населялися куди убогішим людом.

Познанські ремісничі будиночки -- справжні халупи свого часу. Втім, їх цінність розуміли навіть у комуністичній Польщі, навіть після війни. Їх не лише зберегли, але й до консервації підійшли творчо, розфарбувавши у різні візерунки.

3. Тракай, Литва. Практично вся центральна, історична частина (а це більша половина міста) складається з однотипних одноповерхових дерев'яних халупок. Більшість ані не мають ні цікавого декору, ані не можуть похвалитися якимось дуже солідним віком (все переважно 19-те ст.) Але для них ці будиночки -- це їхнє все, це, разом зі знаменитим замком, душа міста.

4. Чернівці, колишня вул. Панська (Herrenstrasse), єдина прогулянкова вулиця міста і одна з його гордостей,  разом зі знаменитим Університетом, Театральним майданом і кількома соборами.

На початку 19-го сторіччя забудована простенькими одно- і двоповерховими будиночками, себто халупками. Лише наприкінці 19-го-поч 20-го сторіччя вона набула свого надзвичайно вишуканого вигляду. Але серед шикарних Німецького та Польського народних домів, а також ряду банків, готелів та просто престижних помешкань, затесалася і стара-престара, окутана легендами, 13-віконна Довга Хата. Вона вже віддавна вважається раритетом, і хоч на перший погляд, є халупою, яку давно пора знести, робити цього ніхто не планує. Адже вона до гламурної і буржуйської Панської в мікроскопічних дозах додає інший присмак. Як дрібка морської солі до шоколаду Lindt. Вона нагадує, що ця вулиця колись виглядала зовсім інакше, і свідчить, що вулиця, як і місто, насправді має набагато давнішу історію, ніж оці, всіма улюблені і фотографовані, але значно пізніші споруди.

5. Троїцьке передмістя, Мінськ.Улюблене місце білоруської богеми, інтелігенції, і не лише їх. На відміну від інших кварталів міста, складається із суцільних халуп, причому настільки примітивних, що наші львівські будинки біля церкви Анни навпроти них здаватимуться розкішними палацами. Нещодавно весь квартал був дбайливо відреставрований. Втім, одна моя білоруська знайома висловлювала жаль з того приводу, бо, мовляв, райончик втратив свій шарм...

6. Андріївський узвіз, Київ. Чим він є для киян та туристів, думаю, пояснювати зайве. Складається на 70% з халуп. Таких, яких у Львові ще пошукати. Саме його халупна архітектура уособлює для киян дух сеї вулиці. І спроба знести кілька "найхалупніших" будинків і збудувати на їх місці щось сучасне не вдалася навіть у Ахметова. Який змушений був відступити, і відбудувати будиночки в первіснім вигляді.

7. Будва, Црна Гора. У цьому знаменитому курорті найпрестижнішим, найживучішим і найпопулярнішим серед туристів кварталом є унікальне, розташоване на півострові і оточене повністю збереженими оборонними мурами Старе Місто. Його здебільшого венеціанська забудова, однак, позбавлена будь-якого декору. Там вдень зі свічкою треба шукати хоча б натяки на якісь портали чи обрамлення вікон. Халабуди, халабуди, халабуди.... Деякі більші, деякі менші. Але запропонуйте чорногорцям їх позносити...



Що цікаво, ці всі халабуди насправді відбудовані заново. Після руйнівного землетрусу в 70-х, цілими в цілім будванськім Старім Місті залишилось тілько штири будинки. Вирішили відновити в первісному вигляді. Не чув, щоб хтось шкодував.

8. Вул. Довга, Кам'янець-Подільський. Наймістичніша і найавтентичніша зі всіх вулиць Старого міста, вона півколом оточує його. Тому і Довга. Складається виключно з халабуд різних часів і народів. Значна частина забудови була знищена в Другу Світову, однак, добрячий шмат таки зберігся.

Королева халуп вулиці Довгої -- знаменита хата, яку хотіли знести в радянські часи, ну бо дуже вже халупа. І не досить , що халупа, ще й нагло вилазить на середину дороги. Почали розбирати, і навіть прості будівельники, роздивляючись деталі, почали давати дупля, шо шось не то. Це виявився будинок 15-го сторіччя. Розібрали частину, і почали відбудовувати назад. Зараз це -- by far один із найколоритніших, та й найцінніших об'єктів житлової забудови Кам'янця.

9. Веліко Тарново, Болгарія. Давня столиця країни, зберігся грандіозний замок. І зараз місто не теж не останнє, обласний центр. Поза замком,  вся стара частина забудована примітивними двоповерховими будиночками (типово для Болгарії). І нікому на гадку не спадає порушувати такий порядок, а тим більше позносити всьо старе нафіг. Нові стараються будувати в таких самих розмірів, з натяками на подібний стиль, але щоб і можна було відрізнити від старих автентичних. Хоча трапляються і більші будинки, їх теж намагаються нормально вписати в існуюче середовище. Цілісний, горбистий історичний центр справляє прекрасне враження. Думаєте, він який мертвий, позбавлений життя? Нічо подібного. Вирує і жиє.

10. Ну і перша сходинка нашого хіт-параду -- Злота улічка, Градчани, Прага. Вона впевнено займає перше місце як за халупністю, адже таких халуп в світі ще пошукати --примітивність і крихітність цих глиняних ремісничих будиночків, припертих до замкового муру, просто неперевершена, так і за популярністю, адже це один з найвідоміших символів Праги, попсова ікона, згадується частіше, ніж Staranova синагога, Жижков та тосканський палац разом взяті, а за впізнаваністю можна поівняти хіба з Карловим мостом та Староміською ратушею.



Може запропонуємо чехам їх знести і збудувати на їх місці щось адекватне? Але в такому разі, думаю, візи чехи нам видаватимуть ще скупіше...


Не потрапили до рейтингу з огляду на свою малопопулярність, вразливість до критики або неоднозначність:

1. Німецька гімназія, вул. Підвальна, Львів. Дуже простий і нічим не особливий будинок, який, ще й до того, закриває вид на монастир кармелітів босих. Знести би до дідькової матері. Але ні, скажете ви. Вона має неабияке історичне значення, там вчився Станіслав Лем, а також значна частина будівлі -- це перебудовані рештки, Босацької фіртки -- єдиної зі збережених воріт міста, хоч і збережених частково.

Але якщо Німецьку гімназію вважати важливою з історичної точки зору, то не менш важливими є і деякі двоповерхові кам'яниці на Митній, які пропонує знести Дем'ян. Серед них -- славнозвісна друкарня Піллєрів кінця 18-го сторіччя, з якої походять практично всі відомі зображення Львова того часу.

2. Довга кам'яниця, вул. Братковського, Луцьк, 16-18 ст. У Луцьку не збереглося видатних і гарних середньовічних будинків. Зато збереглось чимало скромніших, одно- і двоповерхових, які мусять "віддуватися" за своїх розкішніших, але втрачених ровесників. Не буде цих скромних старовинних халупок -- не буде і старого Луцька. І величний замок з катедрою не компенсують повну відсутність житлових будиночків луцьких міщан тих часів.

3. Шпихліри, Торунь, Польща.

4. Ринкові площі абсолютної більшості старовинних галицьких містечок.


0 коментарі(в):

Дописати коментар

Підписка на Дописати коментарі [Atom]

<< Головна сторінка